Beslut efter ballongkraschen

02.10.2019

Anta att du är S. A. Andrée på eftermiddagen den 14 juli 1897. Du och dina två kamrater Strindberg och Frænkel har nyss landat med ballongen Örnen på latitud 82°56'N och longitud 29°52'E långt inne i den Arktiska packisen. Ingen har någonsin varit där förut. Ni har inga möjligheter att kommunicera med omvärlden. Ni kan inte se något annat än is åt något håll. Ingen vet var ni är. Vädret är kallt och rått.

Det låter inte så lockande, eller hur?

De goda nyheterna är dock att ni har mer förnödenheter än ni skulle kunna ta med er, kläder, slädar, vapen och ett gott humör. Dina två kamrater är unga och starka. Ni har inte heller behövt slita ut er för att komma till den plats ni befinner er nu, så ni kan lägga all er fysiska och mentala kraft på att överleva. Så vad är planen? Vad tänker ni göra härnäst?

Teoretiskt sett finns bara fyra möjliga alternativ, beroende på vad ni vill uppnå. Vill ni försöka ta er till närmaste fasta land på kartan så ska ni gå mot Gillis Land som antyds ca 180 km bort i sydsydöstlig riktning på den karta nu har med er. Där finns dock ingenting som kan hjälpa er att överleva. Faktum är att Gillis Land i sig inte ens finns, men det vet ni inte. Men även om man kommer dit så måste man förr eller senare ta sig vidare för att kunna överleva.

En annan möjlighet är att stanna kvar på det isflak där ni befinner er och driva med isen. Att isen i området kan förväntas driva huvudsakligen i sydvästlig riktning ner mot Svalbard är känt sedan tidigare. Men den kan inte förväntas driva särskilt snabbt. Risken finns att ni tvingas försöka övervintra på isen, och det vore inte bra. Å andra sidan har ni kvar chansen att senare påbörja en marsch (eller eventuellt en båtfärd) åt något håll med maximalt tillgänglig utrustning, när ni har sett åt vilket håll och hur snabbt isen har drivit er.

Om ni skulle bestämma er för att försöka er på en marsch över isen så finns två platser i närområdet där ni vet att det finns resurser som kan hjälpa er att överleva polarvintern: Kap Flora som ligger ca 460 km i sydöstlig riktning, eller Mossel Bay, ca 410 km i sydvästlig riktning. På Kap Flora har den engelske polarfararen Frederick Jackson sedan flera år en bas, och där har ytterligare förnödenheter lagts upp för Andrée-expeditionens räkning. I Mossel Bay finns Nordenskiölds gamla hus och ganska stora mängder förnödenheter från hans övervintringsexpedition 25 år tidigare, detta säkerställdes innan ni gav er av i ballongen. Väljer ni Kap Flora så kan ni passera nära Gillis Land, vilket kan vara intressant, och dessutom når ni fast land i form av den västligaste delen av Frans Josef Land efter ca 350 km. Väljer ni Mossel Bay så når ni fast land i form av Sjuöarnas nordligaste ö efter ca 280 km. På Sjuöarna finns dessutom en viss möjlighet att förnödenheter kan ha lagts ut i form av en depå för er räkning, men baserat på den informationen ni hade när ni gav er av med ballongen den 11 juni är det osannolikt att denna depå kommer att finnas där.

Så vad blir det? Gillis Land, stanna kvar på isflaket, Kap Flora eller Mossel Bay?

© 2019 Björn Lantz. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång